Skip to main content

Cathode rays and positive rays | Learn Physics

10 Question-answer on cathode rays and positive rays

10 Question-answer on cathode rays and positive rays

1.       Cathode rays are made to pass between the poles of magnet perpendicular to axis, the effect of the  magnetic field is:

(a)    To increase the velocity of rays

(b)   To deflect them towards the north pole

(c)    To deflect them towards the south pole

(d)   To deflect them upwards above the plane of paper

Ans: ( d)

2.       The mass of a proton is 1836 times that of an electron. An electron and a proton are projected into a uniform electric field in a direction perpendicular to the field with equal initial kinetic energies. Then

(a)    The electron trajectory is less curved than the proton trajectory

(b)   The proton trajectory is less curved than the proton trajectory

(c)    Both trajectories are equally curved

(d)   Both trajectories will be straight

Ans: (c)

3.       The two parabolas obtained by Thomson for neon are due to

(a)    Presence of impurities

(b)   Two types of atoms with same atomic number but different mass number

(c)    Two types of atoms with same mass number but different charge number

(d)   Two types of atoms in different energy states

Ans: (b)

4.       Cathode ray tube is a part of

(a)    Compound microscope

(b)   A radio receiver

(c)    A television set

(d)   A van de Graaf generator.

Ans: (c)

5.       A strong argument for the particle nature of cathode rays is that they

(a)    Produce fluorescence

(b)   Travel through vacuum

(c)    Get deflected by electric and magnetic fields

(d)   To cast shadow.

Ans: ( c)

6.       The mean free path of the electrons in a discharge tube is 15 cm. the length of the tube is 10 cm only. Then length of Crooke’s dark space is:

(a)    5 cm

(b)   10 cm

(c)    15 cm

(d)   25 cm

Ans: (b)

7.       The momentum of a charged particle moving in a perpendicular magnetic field depends on

(a)    Its charge

(b)   The strength of magnetic field

(c)    Radius of its path

(d)   All of the above.

Ans: (d)

8.       Cathode rays is

(a)    A beam of atoms moving towards cathode

(b)   Electromagnetic waves

(c)    A beam of negatively charged ions moving towards anode

(d)   A beam of electrons emitted by cathode.

Ans: ( d)

9.       The specific charge for positive rays is much less than that for cathode rays. This is because

(a)    Masses of positive rays much larger

(b)   Charge on positive ray is less

(c)    Positive rays are positively charged

(d)   Experimental method is wrong.

Ans: (a)

10.   In fluorescence there is:

(a)    Increase in wavelength

(b)   Decrease in wavelength

(c)    No change in wavelength

(d)   Both increase and decrease in wavelength

Ans: ( a)


Comments

Popular posts from this blog

Biography of Manohar Joshi

Biography of Manohar Joshi: Manohar Gajanan Joshi is an Indian politician who has played a significant role in Maharashtra state politics. Born on December 2, 1937, in a middle-class family in a village called Ganeshpeth in Ratnagiri district, Maharashtra, Joshi's journey into politics was marked by his association with the Shiv Sena, a right-wing regional political party in India. Joshi's political career began in the late 1960s when he joined the Shiv Sena, which was then led by its founder, Bal Thackeray. He quickly rose through the ranks of the party due to his organizational skills, dedication, and ideological alignment with the party's principles, which advocated for the interests of the Marathi-speaking population of Maharashtra. In 1972, Manohar Joshi won his first election to the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), marking the beginning of his electoral career. He served as a corporator in the BMC and later became the Mayor of Mumbai in 1976. Joshi's tenu...

Merry Christmas Messages and Statuses | History and Celebration Christmas - Happy Christmas Status and Messages for Social Media

Merry Christmas Messages and Statuses: Wishing you a Merry Christmas 2023! Here are some messages and statuses that you can share with your loved ones: "May your Christmas be filled with joy, laughter, and love. Wishing you a wonderful holiday season!". "Sending you warm wishes and good cheer this Christmas. Have a great time with your family and friends!". "May the spirit of Christmas fill your heart with peace and happiness. Merry Christmas!". "Wishing you a magical and blissful holiday season. Have a Merry Christmas and prosperous New Year!". "May this Christmas bring you all the love and luck in the world. Merry Christmas and a Happy New Year!". Wishing you a Merry Christmas 2023 Here are some Christmas messages that you can use to wish your friends and family a Merry Christmas: 1. Wishing you a Christmas filled with joy, love, and laughter. May the spirit of Christmas bring warmth to your heart and happiness to your home. 2. May y...

Biography of Abbie Hoffman | Early Life and Political Activism - Later Years and Personal Life - Legacy of Abbie Hoffman

Biography of Abbie Hoffman: Abbie Hoffman (November 30, 1936 – April 12, 1989) was an American political and social activist known for his involvement in the counterculture and anti-war movements of the 1960s and 1970s. He was a key figure in the Youth International Party (Yippies) and was known for his theatrical and often humorous protests.  Here is a brief biography of Abbie Hoffman: Early Life of Abbie Hoffman: 1. Birth: Abbie Hoffman was born on November 30, 1936, in Worcester, Massachusetts, USA. 2. Education: He attended Brandeis University, where he earned a degree in psychology in 1959. Parada Kahanee Political Activism: 1. Civil Rights Movement: Hoffman began his activism by participating in the civil rights movement during the early 1960s. 2. Youth International Party (Yippies): In 1967, Hoffman, along with Jerry Rubin and others, co-founded the Yippies, a countercultural and anti-authoritarian political party known for its unconventional and theatrical protes...