Skip to main content

10 Question-Answer on polarization of light | Learn Physics

10 Question-Answer on polarization of light

10 Question-Answer on polarization of light

1.       which of the following phenomena is not  common to sound and light waves

(a)    interference

(b)   diffraction

(c)    coherence

(d)   polarization

Ans: (d)

2.       out of the following statements, which is not correct

(a)    when unpolarised  light passes through a Nicol’s prism, the emergent light is elliptically polarized.

(b)   Nicol’s prism works on the principal of double refraction and total internal reflection.

(c)    Nicol’s prism can be used both, to produce and analyze polarized light

(d)   Calcite and Quartz are both, doubly refraction crystals

3.       Light waves can be polarized, because they

(a)    Have high frequencies

(b)   Have short wavelength

(c)    Are transverse

(d)   Can be reflected.

Ans: (c)

4.       A calcite crystal is placed over a dot on a piece of paper and rotated. On viewing through calcite, one will see

(a)    A single dot

(b)   Two stationary dots

(c)    Two rotating dots

(d)   One dot rotating about the other

Ans: (d)

5.       Light transmitted by Nicol prism is:

(a)    Unpolarised

(b)   Plane polarized

(c)    Circularly polarized

(d)   Elliptically polarized

Ans: (b)

6.       From brewster’s law of polarization, it follows that the angle of polarization depends upon

(a)    The wavelength of light

(b)   Plane of polarization’s orientation

(c)    Plane of vibration’s orientation

(d)   None of the above.

Ans: (a)

7.       Polaroid glass is used in sun  glasses because

(a)    It reduces the light intensity to half on account of polarization

(b)   It is fashionable

(c)    It has good colour

(d)   It is cheapter.

Ans: (a)

8.       One of the devices to produce plane polarized light is:

(a)    Nicol prism

(b)   A mirror

(c)    A biprism

(d)   A half wave plate.

Ans: (a)

9.       Ordinary light is:

(a)    Plane polarized

(b)   Circularly polarized

(c)    Elliptically polarized

(d)   Unpolarised.

Ans: (d)

10.       Which one of the following waves cannot be polarized

(a)    Radio waves

(b)   X-rays

(c)    Visible light

(d)   Sound waves.

Ans: (d)


Comments

Popular posts from this blog

Biography of Manohar Joshi

Biography of Manohar Joshi: Manohar Gajanan Joshi is an Indian politician who has played a significant role in Maharashtra state politics. Born on December 2, 1937, in a middle-class family in a village called Ganeshpeth in Ratnagiri district, Maharashtra, Joshi's journey into politics was marked by his association with the Shiv Sena, a right-wing regional political party in India. Joshi's political career began in the late 1960s when he joined the Shiv Sena, which was then led by its founder, Bal Thackeray. He quickly rose through the ranks of the party due to his organizational skills, dedication, and ideological alignment with the party's principles, which advocated for the interests of the Marathi-speaking population of Maharashtra. In 1972, Manohar Joshi won his first election to the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), marking the beginning of his electoral career. He served as a corporator in the BMC and later became the Mayor of Mumbai in 1976. Joshi's tenu...

Merry Christmas Messages and Statuses | History and Celebration Christmas - Happy Christmas Status and Messages for Social Media

Merry Christmas Messages and Statuses: Wishing you a Merry Christmas 2023! Here are some messages and statuses that you can share with your loved ones: "May your Christmas be filled with joy, laughter, and love. Wishing you a wonderful holiday season!". "Sending you warm wishes and good cheer this Christmas. Have a great time with your family and friends!". "May the spirit of Christmas fill your heart with peace and happiness. Merry Christmas!". "Wishing you a magical and blissful holiday season. Have a Merry Christmas and prosperous New Year!". "May this Christmas bring you all the love and luck in the world. Merry Christmas and a Happy New Year!". Wishing you a Merry Christmas 2023 Here are some Christmas messages that you can use to wish your friends and family a Merry Christmas: 1. Wishing you a Christmas filled with joy, love, and laughter. May the spirit of Christmas bring warmth to your heart and happiness to your home. 2. May y...

Biography of Abbie Hoffman | Early Life and Political Activism - Later Years and Personal Life - Legacy of Abbie Hoffman

Biography of Abbie Hoffman: Abbie Hoffman (November 30, 1936 – April 12, 1989) was an American political and social activist known for his involvement in the counterculture and anti-war movements of the 1960s and 1970s. He was a key figure in the Youth International Party (Yippies) and was known for his theatrical and often humorous protests.  Here is a brief biography of Abbie Hoffman: Early Life of Abbie Hoffman: 1. Birth: Abbie Hoffman was born on November 30, 1936, in Worcester, Massachusetts, USA. 2. Education: He attended Brandeis University, where he earned a degree in psychology in 1959. Parada Kahanee Political Activism: 1. Civil Rights Movement: Hoffman began his activism by participating in the civil rights movement during the early 1960s. 2. Youth International Party (Yippies): In 1967, Hoffman, along with Jerry Rubin and others, co-founded the Yippies, a countercultural and anti-authoritarian political party known for its unconventional and theatrical protes...