Skip to main content

10 QA on solids and crystals | Learn Physics

10 Question-answer on solids and crystals

10 Question-answer on solids and crystals

1.       Which of the following is a crystalline solid

(a)    Graphite

(b)   Calcite

(c)    Gallium

(d)   Oxygen

Ans: (b)

2.       According to Bravis, the number of possible space lattice is

(a)    18

(b)   16

(c)    14

(d)   10

Ans: (c)

3.       Which of the following is not the property of a crystalline solid?

(a)    Sharp melting point

(b)   Flat faces

(c)    Isotropic electrical conductivity

(d)   Long range order

Ans: (c)

4.       The space lattice of diamond is:

(a)    Fcc

(b)   Bcc with two atoms per unit cell

(c)    Bcc with 4 atoms per unit cell

(d)   Simple cubic

Ans: ( a)

5.       Which one of the following is the weakest kind of bonding in solids

(a)    Ionic

(b)   Metallic

(c)    Vander waals

(d)   Covalent

Ans: (c)

6.       If there are 4 atoms per unit cell in a solid, the crystal is:

(a)    Simple cubic

(b)   Body centred cubic

(c)    Face-centred cubic

(d)   End centred cubic

Ans: ( c)

7.       Which of the following has minimum portion of available volume, filled by hard spheres arranged in various structures?

(a)    Simple cubic

(b)   Face centred cubic

(c)    Body centre cubic

(d)   Diamond

Ans: (b,d)

8.       The coordination number is the number of the

(a)    Closest neighboring atoms in a crystal structure

(b)   Atoms per unit volume

(c)    Atoms per unit cell

(d)   Atoms per lattice

Ans: (a)

9.       If the physical properties of solids do not depend on the direction, then solid is known as

(a)    Anisotropic

(b)   Isotropic

(c)    Orthotropic

(d)   Allotropic

Ans: ( b)

10.   If the physical properties of solids depend upon the direction, the property of the crystal is called

(a)    Anisotropic

(b)   Isotropic

(c)    Orthotropic

(d)   Allotropic

Ans: ( a)

Comments

Popular posts from this blog

Biography of Manohar Joshi

Biography of Manohar Joshi: Manohar Gajanan Joshi is an Indian politician who has played a significant role in Maharashtra state politics. Born on December 2, 1937, in a middle-class family in a village called Ganeshpeth in Ratnagiri district, Maharashtra, Joshi's journey into politics was marked by his association with the Shiv Sena, a right-wing regional political party in India. Joshi's political career began in the late 1960s when he joined the Shiv Sena, which was then led by its founder, Bal Thackeray. He quickly rose through the ranks of the party due to his organizational skills, dedication, and ideological alignment with the party's principles, which advocated for the interests of the Marathi-speaking population of Maharashtra. In 1972, Manohar Joshi won his first election to the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), marking the beginning of his electoral career. He served as a corporator in the BMC and later became the Mayor of Mumbai in 1976. Joshi's tenu...

Merry Christmas Messages and Statuses | History and Celebration Christmas - Happy Christmas Status and Messages for Social Media

Merry Christmas Messages and Statuses: Wishing you a Merry Christmas 2023! Here are some messages and statuses that you can share with your loved ones: "May your Christmas be filled with joy, laughter, and love. Wishing you a wonderful holiday season!". "Sending you warm wishes and good cheer this Christmas. Have a great time with your family and friends!". "May the spirit of Christmas fill your heart with peace and happiness. Merry Christmas!". "Wishing you a magical and blissful holiday season. Have a Merry Christmas and prosperous New Year!". "May this Christmas bring you all the love and luck in the world. Merry Christmas and a Happy New Year!". Wishing you a Merry Christmas 2023 Here are some Christmas messages that you can use to wish your friends and family a Merry Christmas: 1. Wishing you a Christmas filled with joy, love, and laughter. May the spirit of Christmas bring warmth to your heart and happiness to your home. 2. May y...

Biography of Abbie Hoffman | Early Life and Political Activism - Later Years and Personal Life - Legacy of Abbie Hoffman

Biography of Abbie Hoffman: Abbie Hoffman (November 30, 1936 – April 12, 1989) was an American political and social activist known for his involvement in the counterculture and anti-war movements of the 1960s and 1970s. He was a key figure in the Youth International Party (Yippies) and was known for his theatrical and often humorous protests.  Here is a brief biography of Abbie Hoffman: Early Life of Abbie Hoffman: 1. Birth: Abbie Hoffman was born on November 30, 1936, in Worcester, Massachusetts, USA. 2. Education: He attended Brandeis University, where he earned a degree in psychology in 1959. Parada Kahanee Political Activism: 1. Civil Rights Movement: Hoffman began his activism by participating in the civil rights movement during the early 1960s. 2. Youth International Party (Yippies): In 1967, Hoffman, along with Jerry Rubin and others, co-founded the Yippies, a countercultural and anti-authoritarian political party known for its unconventional and theatrical protes...