Skip to main content

10 Question-answer on Kepler law | Learn Physics

10 Question-answer on Kepler's law

10 Question-answer on Kepler's law

1.       Kepler III law i.e. T2 is proportional to R3, is a consequence of law of conservation of:

(a)    Linear momentum

(b)   Angular momentum

(c)    Energy

(d)   Law of quantization of angular momentum

Ans: ( b)

2.       A geostationary satellite is orbiting the earth at a height 6R above the surface of earth, where R is radius of earth. The time period of another satellite at a height 2.5 R from the earth surface would be:

(a)    24 hrs

(b)   6/2.5 hrs

(c)    2.5/6 hrs

(d)   6√2 hrs

Ans: (d)

3.       The time period of a satellite in a circular orbit of radius R is T. The radius of the orbit in which time period is 8 T is:

(a)    2R

(b)   3R

(c)    4R

(d)   5R

Ans: ( c)

4.       Kepler’s second law states that the straight line joining the planate to the sun sweeps out equal areas in equal times. This  statement is equivalent to saying that:

(a)    Total acceleration is zero

(b)   Transverse acceleration is zero

(c)    Tangential acceleration is zero

(d)   Radial acceleration is zero

Ans: ( b,c)

5.       If the earth is at one fourth of its present distance from the sun, the duration of the year will be change by:

(a)    Half the present year

(b)   One-eighth of the present year

(c)    seventh-eight of the present year

(d)   One-fourth of the present year

Ans: ( c)

6.       The distance of the planet is 5.2 times the distance of earth from sun. What will be approximate period of planet round the sun?

(a)    1 year

(b)   3 year

(c)    6 year

(d)   12 year

Ans: ( d)

7.       If the mean distance of mars from the sun is 1.525 times that of the earth from the sun. In how many years Mars will complete one revolution about the sun

(a)    1.883

(b)   2

(c)    3.766

(d)   4.

Ans: ( a)

8.       A satellite is orbiting a planet at a certain height in a circular orbit. If the mass of the planet is suddenly reduced to half, the satellite would:

(a)    Continue to revolve round the planet

(b)   Freely fall on the planet

(c)    Orbital velocity decreased

(d)   Escape from the planet

Ans: (a)

9.       What is the ratio of gravitational mass and inertial mass:

(a)    ½

(b)   1

(c)    2

(d)   Not fixed

Ans: ( b)

2.       A planet is revolving round the sun in an elliptical orbit. The work done on the planet by the gravitational force of sun is zero:

(a)    In some parts of the orbit

(b)   In any part of the orbit

(c)    In no part of the orbit

(d)   In one complete revolution

Ans: (a,d)

Comments

Popular posts from this blog

Biography of Manohar Joshi

Biography of Manohar Joshi: Manohar Gajanan Joshi is an Indian politician who has played a significant role in Maharashtra state politics. Born on December 2, 1937, in a middle-class family in a village called Ganeshpeth in Ratnagiri district, Maharashtra, Joshi's journey into politics was marked by his association with the Shiv Sena, a right-wing regional political party in India. Joshi's political career began in the late 1960s when he joined the Shiv Sena, which was then led by its founder, Bal Thackeray. He quickly rose through the ranks of the party due to his organizational skills, dedication, and ideological alignment with the party's principles, which advocated for the interests of the Marathi-speaking population of Maharashtra. In 1972, Manohar Joshi won his first election to the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), marking the beginning of his electoral career. He served as a corporator in the BMC and later became the Mayor of Mumbai in 1976. Joshi's tenu...

Merry Christmas Messages and Statuses | History and Celebration Christmas - Happy Christmas Status and Messages for Social Media

Merry Christmas Messages and Statuses: Wishing you a Merry Christmas 2023! Here are some messages and statuses that you can share with your loved ones: "May your Christmas be filled with joy, laughter, and love. Wishing you a wonderful holiday season!". "Sending you warm wishes and good cheer this Christmas. Have a great time with your family and friends!". "May the spirit of Christmas fill your heart with peace and happiness. Merry Christmas!". "Wishing you a magical and blissful holiday season. Have a Merry Christmas and prosperous New Year!". "May this Christmas bring you all the love and luck in the world. Merry Christmas and a Happy New Year!". Wishing you a Merry Christmas 2023 Here are some Christmas messages that you can use to wish your friends and family a Merry Christmas: 1. Wishing you a Christmas filled with joy, love, and laughter. May the spirit of Christmas bring warmth to your heart and happiness to your home. 2. May y...

Biography of Abbie Hoffman | Early Life and Political Activism - Later Years and Personal Life - Legacy of Abbie Hoffman

Biography of Abbie Hoffman: Abbie Hoffman (November 30, 1936 – April 12, 1989) was an American political and social activist known for his involvement in the counterculture and anti-war movements of the 1960s and 1970s. He was a key figure in the Youth International Party (Yippies) and was known for his theatrical and often humorous protests.  Here is a brief biography of Abbie Hoffman: Early Life of Abbie Hoffman: 1. Birth: Abbie Hoffman was born on November 30, 1936, in Worcester, Massachusetts, USA. 2. Education: He attended Brandeis University, where he earned a degree in psychology in 1959. Parada Kahanee Political Activism: 1. Civil Rights Movement: Hoffman began his activism by participating in the civil rights movement during the early 1960s. 2. Youth International Party (Yippies): In 1967, Hoffman, along with Jerry Rubin and others, co-founded the Yippies, a countercultural and anti-authoritarian political party known for its unconventional and theatrical protes...