Skip to main content

10 QA on laws of motion | Learn Physics

10 question-answers on laws of motion

10 QA on laws of motion

1.       A man weighing 80 kg is standing on a trolley weighing 320 kg. The trolley is resting on friction less horizontal rails. If the man starts walking on the trolley along the rails at speed 1 m/s, then after 4 sec, his displacement relative to ground will be:

(a)    5 m

(b)   4.8 m

(c)    3.2 m

(d)   3.0 m

Ans : ( c)

2.       A body is acted upon by a constant force, then it will have a uniform

(a)    Speed

(b)   Momentum

(c)    Velocity

(d)   Acceleration

Ans : (d)

3.       Two bodies A and B are thrown upwards simultaneously with the same velocity. If the mass of A is greater than that of B, then

(a)    A will go higher than B

(b)   B will go higher than  A

(c)    A and B will go to same height

(d)   Nothing can be predicted

Ans: ( c)

4.       A brick of mass 5 kg is given an upward acceleration of 0.30 ms-2 by pulling the brick vertically upwards with the help of a rope. Then tension in in the rope will be?

(a)    40 N

(b)   47.5 N

(c)    50.5 N

(d)   55 N

Ans:(c)

5.       A body of weight W1 is suspended from the ceiling of a room through a chain of weight W2. The earth pulls the chain by a force equal to?

(a)    W1

(b)   (W1+ W2)/2

(c)    (W1+ W2)

(d)   W1×  W2

              Ans: (c )

6.       A motor cycle and a car are moving on a horizontal road with the same velocity. If they are brought to rest by the application of brakes,  which provided equal  retarding forces , then

(a)    Motor cycle will stop at shorter distance

(b)   Car will stop at the same distance

(c)    Both will stop at the same distance

(d)   Nothing can be predicted

Ans: (c )

7.       A body of mass 40 gram is moving with a constant velocity of 20 ms-1 on horizontal friction less table, The force acting on the body is?

(a)    39,200 dyne

(b)   160 dyne

(c)    80 dyne

(d)   Zero

Ans: (d)

 

8.       A car travelling at a speed of 30 kmh-1 is brought to a halt in 8 m by applying brakes. If the same car is travelling at 60 km h-1 , It can be brought to a half with the same breaking power in?

(a)    32 m

(b)   24 m

(c)    16 m

(d)   8 m

Ans: (a)

9.       There are three Newton’s laws of motion, namely first, second and third laws. We can derive

(a)    All the laws independent of each other

(b)   First and second laws from third law

(c)    Third and first law from second law

(d)   Second and third laws from the first law.

Ans: (c )

10.   Physical independence of force is a consequence of

(a)    Third law of motion

(b)   Second law of motion

(c)    First laws of motion

(d)   All of this laws

Ans: (c)


Comments

Popular posts from this blog

Biography of Manohar Joshi

Biography of Manohar Joshi: Manohar Gajanan Joshi is an Indian politician who has played a significant role in Maharashtra state politics. Born on December 2, 1937, in a middle-class family in a village called Ganeshpeth in Ratnagiri district, Maharashtra, Joshi's journey into politics was marked by his association with the Shiv Sena, a right-wing regional political party in India. Joshi's political career began in the late 1960s when he joined the Shiv Sena, which was then led by its founder, Bal Thackeray. He quickly rose through the ranks of the party due to his organizational skills, dedication, and ideological alignment with the party's principles, which advocated for the interests of the Marathi-speaking population of Maharashtra. In 1972, Manohar Joshi won his first election to the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), marking the beginning of his electoral career. He served as a corporator in the BMC and later became the Mayor of Mumbai in 1976. Joshi's tenu...

Merry Christmas Messages and Statuses | History and Celebration Christmas - Happy Christmas Status and Messages for Social Media

Merry Christmas Messages and Statuses: Wishing you a Merry Christmas 2023! Here are some messages and statuses that you can share with your loved ones: "May your Christmas be filled with joy, laughter, and love. Wishing you a wonderful holiday season!". "Sending you warm wishes and good cheer this Christmas. Have a great time with your family and friends!". "May the spirit of Christmas fill your heart with peace and happiness. Merry Christmas!". "Wishing you a magical and blissful holiday season. Have a Merry Christmas and prosperous New Year!". "May this Christmas bring you all the love and luck in the world. Merry Christmas and a Happy New Year!". Wishing you a Merry Christmas 2023 Here are some Christmas messages that you can use to wish your friends and family a Merry Christmas: 1. Wishing you a Christmas filled with joy, love, and laughter. May the spirit of Christmas bring warmth to your heart and happiness to your home. 2. May y...

Biography of Abbie Hoffman | Early Life and Political Activism - Later Years and Personal Life - Legacy of Abbie Hoffman

Biography of Abbie Hoffman: Abbie Hoffman (November 30, 1936 – April 12, 1989) was an American political and social activist known for his involvement in the counterculture and anti-war movements of the 1960s and 1970s. He was a key figure in the Youth International Party (Yippies) and was known for his theatrical and often humorous protests.  Here is a brief biography of Abbie Hoffman: Early Life of Abbie Hoffman: 1. Birth: Abbie Hoffman was born on November 30, 1936, in Worcester, Massachusetts, USA. 2. Education: He attended Brandeis University, where he earned a degree in psychology in 1959. Parada Kahanee Political Activism: 1. Civil Rights Movement: Hoffman began his activism by participating in the civil rights movement during the early 1960s. 2. Youth International Party (Yippies): In 1967, Hoffman, along with Jerry Rubin and others, co-founded the Yippies, a countercultural and anti-authoritarian political party known for its unconventional and theatrical protes...