Skip to main content

10 QA on space communication | Learn Physics

10 Question-Answer on space communication

10 Question-Answer on space communication

1.       In space communication, the sound wave can be sent from one place to another

(a)    Through space

(b)   Through wires

(c)    By superimposing it on undamped electromagnetic waves

(d)       By superimposing it on damped electromagnetic waves

Ans: (c)

2.       In space communication, the information can be passed from one place to another at a distance of 100 km in

(a)    1 sec

(b)   0.5 sec

(c)    0.003 s

(d)   None of above

Ans: ( d)

3.       The ground wave propagation is suitable for radio waves of frequency

(a)    Upto 2 MHz

(b)   From 2 MHz to 20 MHz

(c)    From 2 MHz to 30 MHz

(d)   None of above

Ans: (a)

4.       The electromagnetic waves of frequency range 100 to 300 GHz are used in

(a)    Sky wave propagation

(b)   T.V. communication

(c)    Microwave communication

(d)   Ground wave communication

Ans: (c)

5.       The space wave propagation is utilized in

(a)    Only television communication

(b)   Only radar communication

(c)    Only microwave communication

(d)   All of them

Ans: (d)

6.       Fading is the variation in the strength of a signal as a receiver due to

(a)    Interference of waves

(b)   Diffraction of waves

(c)    Polarization of waves

(d)   None of the above

Ans: (a)

7.       Space wave propagation is

(a)    Tropospherical propagation

(b)   Sky wave propagation

(c)    Line of sight propagation

(d)   None of the above

Ans: (a,c)

8.       Which of the following is better propagation mode to propagate television frequency modulation and radar signals

(a)    Satellite communication

(b)   Ground propagation

(c)    Polarized communication

(d)   None of the above

Ans: ( a)

9.       The wavelength of an electromagnetic wave on a wave guide

(a)    Is directly proportional to the group velocity

(b)   Is inversely proportional  to the phase velocity

(c)    Is less than in free space

(d)   Is greater than in free space

Ans: ( d)

10.   In ultra high frequency range the frequencies are propagated by means of

(a)    Surface waves

(b)   Sky waves

(c)    Space waves

(d)   Ground waves

Ans: (c)

Comments

Popular posts from this blog

Biography of Manohar Joshi

Biography of Manohar Joshi: Manohar Gajanan Joshi is an Indian politician who has played a significant role in Maharashtra state politics. Born on December 2, 1937, in a middle-class family in a village called Ganeshpeth in Ratnagiri district, Maharashtra, Joshi's journey into politics was marked by his association with the Shiv Sena, a right-wing regional political party in India. Joshi's political career began in the late 1960s when he joined the Shiv Sena, which was then led by its founder, Bal Thackeray. He quickly rose through the ranks of the party due to his organizational skills, dedication, and ideological alignment with the party's principles, which advocated for the interests of the Marathi-speaking population of Maharashtra. In 1972, Manohar Joshi won his first election to the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), marking the beginning of his electoral career. He served as a corporator in the BMC and later became the Mayor of Mumbai in 1976. Joshi's tenu...

Best Money Earning Apps in India 2026 – Online Jobs & Income Guide

Best Apps to Earn Money Online in India (2026 Guide) Introduction With the rapid growth of Technology and digital platforms, earning Money online in India has become easier than ever. From students to professionals, everyone is exploring online Jobs and Business opportunities using mobile apps. In this blog, we will explore the Best Apps to Earn Money Online in India , along with selection process, benefits, earning power, and latest developments. Why Choose Money Earning Apps? Online earning apps are becoming popular due to: Flexible working hours No high investment required Easy to start with basic skills Opportunity to build a scalable Business Increasing demand due to Latest Development in digital economy Best Apps to Earn Money Online in India 1. Meesho Category: Reselling Business Earn by selling products without investment Share products via WhatsApp & social media Profit margin depends on pricing Best For: Housewives, beginners, side income seekers 2. Upwork Category...

Merry Christmas Messages and Statuses | History and Celebration Christmas - Happy Christmas Status and Messages for Social Media

Merry Christmas Messages and Statuses: Wishing you a Merry Christmas 2023! Here are some messages and statuses that you can share with your loved ones: "May your Christmas be filled with joy, laughter, and love. Wishing you a wonderful holiday season!". "Sending you warm wishes and good cheer this Christmas. Have a great time with your family and friends!". "May the spirit of Christmas fill your heart with peace and happiness. Merry Christmas!". "Wishing you a magical and blissful holiday season. Have a Merry Christmas and prosperous New Year!". "May this Christmas bring you all the love and luck in the world. Merry Christmas and a Happy New Year!". Wishing you a Merry Christmas 2023 Here are some Christmas messages that you can use to wish your friends and family a Merry Christmas: 1. Wishing you a Christmas filled with joy, love, and laughter. May the spirit of Christmas bring warmth to your heart and happiness to your home. 2. May y...