Skip to main content

10 question-answer on capacitors | Learn Physics

10 question-answer on capacitors

10 question-answer on capacitors

1.       A parallel plate air capacitor has a capacitance 10µF. If the distance between the plates is trebled and a dielectric medium is introduced, the capacitance becomes 72µF. the dielectric constant of the medium is:

(a)    4

(b)   9

(c)    12

(d)   2

Ans: (c)

2.       Three capacitors of capacitances 4µF, 6µF and 12µF are connected first in series and then in parallel. What is the ratio of equivalent capacitance in the two cases:

(a)    2 : 3

(b)   1 : 11

(c)    11 : 1

(d)   1 : 3

Ans: ( b)

3.       The plates of a parallel plate capacitor are charged up to 100 volt. A 2  mm thick slab is inserted between the plates, then to maintain the same potential diff., the distance between the capacitor plates is increased by 1.6 mm. the dielectric constant of the slab is:

(a)    5

(b)   1.25

(c)    3

(d)   2.5

Ans: ( a)

4.       When a capacitor is connected to a battery

(a)    An alternating current flows in the circuit

(b)   No current flows at all

(c)    A current flows for some time and finally it decreases to zero

(d)   Current keeps on increasing and reaches maximum after some time.

Ans: ( c)

5.       The energy of a charged capacitor resides in

(a)    The electric field only

(b)   The magnetic field only

(c)    Both the electric and magnetic field

(d)   Neither in the electric nor in the magnetic field

Ans: ( c)

6.       Three capacitors each of capacitance 1 µF are connected in parallel. To this combination, a forth capacitor of capacitance 1µ F is connected in series. The resultant capacitance of the system is:

(a)    4µF

(b)   4/3 µF

(c)    2µF

(d)   3/4µF

Ans: (d)

7.       When a metal plate is introduced between the two plates of a charged capacitor and insulated from them, then

(a)    The metal plate divides the capacitor in to two capacitors connected in parallel to each other

(b)   The metal plate divides the capacitor in to two capacitors connected in series to each other

(c)    The metal plate is equivalent to a dielectric of zero dielectric constant

(d)   The metal plate is equivalent to a dielectric of infinite dielectric constant

Ans: (b,d)

8.       The potential gradient at which dielectric of the condenser just gets punctured, is called

(a)    Dielectric constant

(b)   Dielectric strength

(c)    Dielectric resistance

(d)   Dielectric number

Ans: (b)

9.       If a dielectric is introduced between the elements of condenser, kept at a constant potential difference, then the charge on condenser

(a)    Increases

(b)   Decreases

(c)    Remains constant

(d)   Either ‘b’ or ‘c’

Ans: ( a)

10.   A capacitor works in

(a)    A.C. circuits

(b)   D.C. circuits

(c)    Both ‘a’ and ‘b’

(d)   Neither ‘a’ nor ‘b’

Ans: (a)

Comments

Popular posts from this blog

Biography of Manohar Joshi

Biography of Manohar Joshi: Manohar Gajanan Joshi is an Indian politician who has played a significant role in Maharashtra state politics. Born on December 2, 1937, in a middle-class family in a village called Ganeshpeth in Ratnagiri district, Maharashtra, Joshi's journey into politics was marked by his association with the Shiv Sena, a right-wing regional political party in India. Joshi's political career began in the late 1960s when he joined the Shiv Sena, which was then led by its founder, Bal Thackeray. He quickly rose through the ranks of the party due to his organizational skills, dedication, and ideological alignment with the party's principles, which advocated for the interests of the Marathi-speaking population of Maharashtra. In 1972, Manohar Joshi won his first election to the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), marking the beginning of his electoral career. He served as a corporator in the BMC and later became the Mayor of Mumbai in 1976. Joshi's tenu...

Merry Christmas Messages and Statuses | History and Celebration Christmas - Happy Christmas Status and Messages for Social Media

Merry Christmas Messages and Statuses: Wishing you a Merry Christmas 2023! Here are some messages and statuses that you can share with your loved ones: "May your Christmas be filled with joy, laughter, and love. Wishing you a wonderful holiday season!". "Sending you warm wishes and good cheer this Christmas. Have a great time with your family and friends!". "May the spirit of Christmas fill your heart with peace and happiness. Merry Christmas!". "Wishing you a magical and blissful holiday season. Have a Merry Christmas and prosperous New Year!". "May this Christmas bring you all the love and luck in the world. Merry Christmas and a Happy New Year!". Wishing you a Merry Christmas 2023 Here are some Christmas messages that you can use to wish your friends and family a Merry Christmas: 1. Wishing you a Christmas filled with joy, love, and laughter. May the spirit of Christmas bring warmth to your heart and happiness to your home. 2. May y...

Biography of Abbie Hoffman | Early Life and Political Activism - Later Years and Personal Life - Legacy of Abbie Hoffman

Biography of Abbie Hoffman: Abbie Hoffman (November 30, 1936 – April 12, 1989) was an American political and social activist known for his involvement in the counterculture and anti-war movements of the 1960s and 1970s. He was a key figure in the Youth International Party (Yippies) and was known for his theatrical and often humorous protests.  Here is a brief biography of Abbie Hoffman: Early Life of Abbie Hoffman: 1. Birth: Abbie Hoffman was born on November 30, 1936, in Worcester, Massachusetts, USA. 2. Education: He attended Brandeis University, where he earned a degree in psychology in 1959. Parada Kahanee Political Activism: 1. Civil Rights Movement: Hoffman began his activism by participating in the civil rights movement during the early 1960s. 2. Youth International Party (Yippies): In 1967, Hoffman, along with Jerry Rubin and others, co-founded the Yippies, a countercultural and anti-authoritarian political party known for its unconventional and theatrical protes...